Het meest complete pakket van BI-tools

Analysis services, Integration services en Reporting Services

Microsoft BI Suite

Wat krijg ik allemaal als ik SQL Server aanschaf?

Dit is inmiddels het meest complete pakket wat er beschikbaar is. Van de verwerking van data tot aan het presenteren van dashboards en rapporten.

Data Mining Algoritmes

Wij helpen u om verbanden te zien die voor het menselijk oog niet te herkennen zijn door middel van data mining algoritmes. Een voorbeeld is bijvoorbeeld om te voorspellen of
een klant weggaat.

Nieuwe opties in SQL Server 2016

SQL Server ondersteunt onder andere het gebruik van R, het gebruik van Polybase en Stretch database. Er is ook ondersteuning voor R en JSON en de performance van kubussen ligt een stuk hoger.

Analysis Services Kubus

Wat zijn de voordelen met het werken van kubussen? Wilt u werken met meerdere dimensies tegelijk? Daarbij leggen wij uit hoe de kubus precies werkt.

Integration Services

Heeft u verschillende bronnen? Dan is Integration services de perfecte oplossing voor u om zo de perfecte rapportage-omgeving te creeren.

Reporting Services

Alhoewel Power BI in opkomst is, blijft SSRS de tool om gedetailleerde analyses te maken. Deze tool helpt u uiteindelijk om data in informatie om te zetten en te gebruiken in
de besluitvorming van uw bedrijf.

De Microsoft Business Intelligence Suite is inmiddels het meest complete pakket wat alles omvat van opschonen en verwerken van data tot presenteren van rapporten en dashboards aan beslissers in uw organisatie. Onderstaand plaatje somt de voordelen perfect op en laat daarnaast zien hoe goed Microsoft afsteekt tegenover de concurrentie.

Voordelen Microsoft SQL Server BI

Wat krijgt u dan allemaal als u SQL Server aanschaft…. ?

Microsoft data platform architecture

Onderaan het plaatje ziet u allerlei data bronnen binnen uw organisatie. Met behulp van de EIM laag, bestaande uit Integration Services (een krachtige ETL tool), Master Data Services, Data Quality Services en Power Query (een Excel add-in waarmee uw analisten zelf data kunnen combineren) haalt u data uit bronsystemen, schoont deze op en plaatst deze in een makkelijk te begrijpen datamodel. De data komt dan in Analysis Services waarmee u kubussen beschikbaar kunt stellen om op te rapporteren, maar deze laag kan ook weg worden gelaten als de hoeveelheid data beperkt is. Daarna kan de data aan de eindgebruikers beschikbaar worden gesteld via Excel, Reporting Services en de diverse onderdelen van Power BI.

Wilt u meer weten over dit krachtige platform dat uw bedrijf een flinke stap verder kan helpen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

SQL server database

SQL Server heeft na een jarenlange inhaalrace eindelijk Oracle ingehaald. Ten opzichte van Oracle is:

 • de performance beter
 • uw data veiliger
 • de kosten veel lager (tot een factor 12 aan toe!)

sql-server-2016

In 2016 biedt SQL Server een aantal mooie opties, zoals:

In-database analytics

SQL Server ondersteunt nu het gebruik van R, de grootste open source statistische tool, binnen de database. Bekende nadelen van R zoals beperkte toegang tot het geheugen en geen parallelle berekeningen behoren hiermee tot het verleden.

Always encrypted

SQL Server was al de veiligste database, maar met deze oplossing blijft uw data altijd versleuteld, totdat het in de applicatie aankomt waar het wordt getoond. Als hackers bij de database kunnen zullen ze gevoelige informatie zoals creditcard nummers dus niet kunnen lezen.

Stretch database en Polybase

De cloud schiet u te hulp bij de opslag van data, die u niet meer zo vaak gebruikt. SQL Server zorgt er automatisch voor dat de juiste data in de cloud wordt opgeslagen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over continu vollopende harde schijven of trage applicaties.

Polybase: waar u gemakkelijk data in allerlei formaten kunt opslaan en dan direct gebruiken alsof het een database is, problemen met het importeren van allerlei bestandsformaten behoren daarmee tot het verleden.

Vooruitgang op het gebied van BI

SQL Server stond lange tijd bekend als een wat achterhaalde BI Suite. Door de enorme verbeteringen in onder andere Reporting Services, mobiele rapporten en Power BI, veel hogere performance van query’s en Analysis Services kubussen en ondersteuning voor R en JSON in de database is SQL Server ook op dit gebied de concurrentie ineens voorbijgestreefd!

Wilt u meer informatie over SQL Server 2016? Neem dan contact met ons op, wij verkopen SQL Server niet zelf, maar zullen u in contact brengen met een goede partner. Bij de inrichting helpen we u graag!

Analysis services

Microsoft SQL Server Analysis Services is een manier om kubussen beschikbaar te stellen in uw organisatie, zodat medewerkers zelf analyses kunnen maken met bijvoorbeeld draaitabellen in Excel.

In een kubus kun je meetwaarden opslaan bijvoorbeeld omzet voor meerdere dimensies (per product, per klant, per dag, per winkel etcetera). Tijdens het verversen van de data in de kubus wordt voor elke combinatie de meetwaarde berekend en opgeslagen, waardoor er tijdens de analyse door uw medewerkers geen berekeningen meer worden uitgevoerd en de uitkomsten direct worden getoond.

De Analysis Services kubus visueel uitgelegd

Een Analysis Services kubus is multidimensioneel en kan dus meer dan 3 dimensies hebben, waardoor we het ons niet meer voor kunnen stellen hoe dat er uit ziet. Voor het gemak nemen we daarom een kubus met 3 dimensies. Stelt u zich het volgende voor:

 • Het rode vlak zijn producten
 • Het blauwe vlak zijn klanten
 • Het witte vlak zijn datums

Elk blokje in de kubus is dan dus een combinatie van een product, klant en datum. Het blokje zou bijvoorbeeld een order kunnen zijn, waardoor het blokje de totale orderwaarde van product A, gekocht door klant B op datum 31-12-2015 voorstelt. De kubus heeft die waarde tijdens het verversen al opgeslagen en kan deze dus snel tonen. Ook andere doorsnedes zijn al vooraf berekend.

cube

Analysis Services Data Mining

Als u de beschikking heeft over een kubus kunt u ook gemakkelijk data mining algoritmes gebruiken op uw data. Data mining algoritmes kunnen u helpen om verbanden te zien, die voor het menselijk oog niet meer te herkennen zijn door de omvang of variabiliteit van de data. Analysis Services beschikt standaard over de volgende algoritmes:

 • Association: klanten ,die product A kochten, kochten ook product B
 • Clustering: klanten indelen in een aantal segmenten op basis van kenmerken, bijvoorbeeld ‘kortingjagers’
 • Decision Trees: wat is de meest bepalende factor voor een vertraging in het productieproces
 • Linear Regression: effect van prijs op klantgedrag
 • Logistic Regression: lijkt op linear regression, maar de voorspelling ligt tussen 0 en 1 (geschikt voor kansen)
 • Naive Bayes: voorspellen of een klant weggaat (geschikt als je veel verschillende data over de klant hebt)
 • Neural Network: beursvoorspellingen, maar ook herkennen van objecten in plaatjes
 • Sequence Clustering: als volgorde van belang is, bijvoorbeeld bij klikgedrag op uw website, logs etc.
 • Time Series: forecasting

Mochten deze algoritmes voor u niet voldoende zijn dan kunt u uitwijken naar Azure ML (Machine Learning) in de cloud, waar veel meer rekenkracht te gebruiken is en er zeer veel algoritmes beschikbaar zijn.

Wilt u uw bedrijf een paar stappen vooruit helpen door uw eigen data veel beter te gaan begrijpen en daardoor veel effectiever te kunnen sturen? Neem dan contact met ons op voor een demo op uw eigen data.

Integration services

SQL Server Integration Services (SSIS) maakt het mogelijk om data uit allerlei verschillende bronnen te verzamelen en te combineren tot een makkelijk te gebruiken rapportageomgeving. Daarom gebruiken wij SSIS bij het opzetten van datawarehouses voor onze klanten. Daarnaast is het de perfecte tool voor data migratie omdat het eenmalig ‘mappen’ van de velden uit het oude systeem op die in het nieuwe systeem eenvoudig is en het migratieproces daarna meerdere malen herhaald kan worden.

Steeds meer databronnen

De wereld om ons heen ontwikkelt zich zeer snel de laatste jaren. Er komen steeds meer databronnen bij, die bedrijven willen combineren met andere data en vervolgens analyseren. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van social media, Google Analytics, sensoren, applicaties in de cloud, enzovoort.

Data sources SSIS

In het plaatje ziet u hoeveel extra bronnen er zijn. En dit blijft zich de komende jaren ontwikkelen. SSIS verandert mee door standaard connectoren aan te bieden naar verschillende van deze bronnen, zodat u de data gemakkelijk kunt gebruiken en combineren.

Visuele weergave van uw datastromen

Vergelijk links en rechts in het nu volgende plaatje:

SSIS vs Stored procedure

Links ziet u een stored procedure: uitgeschreven SQL scripts, rechts ziet u de visuele weergave van een datastroom in SSIS: u haalt gegevens uit een brontabel (source) en schrijft deze weg in een doeltabel (destination). In de praktijk komen we vaak stored procedures tegen van honderden regels code, het is dan nog moeilijk te begrijpen wat daar precies gebeurt. Vaak ontbreekt de documentatie ook nog. In een SSIS-package (combinatie van een aantal SSIS-blokjes) wordt duidelijk visueel weergegeven wat de afzonderlijke stappen doen. Bij datawarehouse audits door EDP-auditors merken we dat ze de visuele opzet van SSIS ook weten te waarderen, waardoor ze sneller hun goedkeuring geven aan de gekozen opzet.

Automatisch genereren van SSIS packages

Het handmatig schrijven van SQL scripts of het klikken en slepen van blokjes in SSIS kost erg veel tijd. Dit maakte de ontwikkeling van datawarehouses vroeger een kostbaar verhaal. Tegenwoordig is het mogelijk om SSIS-packages automatisch te genereren met behulp van BIML en daardoor de ontwikkeltijd en – kosten van uw datawarehouse sterk te reduceren.

Heeft u ook te maken met een enorme brij aan SQL scripts en wilt u deze laten vervangen door gestructureerde SSIS-packages? Of wilt u meer weten over het inrichten van een datawarehouse? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen bepalen hoe we u kunnen helpen om de volgende stap te maken.

Reporting services

Voor eenvoudige of complexe rapportages over kleine of grote datasets hebben wij jarenlange ervaring met SQL Server Reporting Services (SSRS). Reporting services biedt een enorme functionaliteit op het gebied van het rapporteren van data. Alhoewel Power BI in opkomst is, blijft SSRS dé tool om gedetailleerde analyses te kunnen maken. Dynamic Info denkt actief met u mee om grote hoeveelheden data op de meest efficiënte manier te presenteren. Soms zullen we voorstellen om data toch op een andere manier te presenteren, of bijvoorbeeld een andere rapport aan te passen om hetzelfde doel te bereiken. Zo wordt data omgezet in informatie die u kunt gebruiken bij de besluitvorming binnen uw bedrijf.

Naast rapporten kunnen we ook gespecialiseerde documenten bouwen die vanuit andere omgevingen, zoals Microsoft Dynamics AX, kunnen worden aangeroepen. Rapporten en documenten gemaakt in SSRS kunnen gemakkelijk worden geëxporteerd naar andere platforms zoals Excel of PDF. Ook kunnen rapporten op vaste tijdstippen worden rondgestuurd naar medewerkers of klanten.

Reporting Services 2016

De 2016 versie is een grote verbetering ten opzichte van eerdere versies van Reporting Services. Waar eerdere versies alleen functioneel waren is Reporting Services 2016 ook erg mooi. Het webportaal heeft een volledig redesign gekregen en ziet er meer eigentijds uit. Verder is het hele design van het portaal aan te passen aan bijvoorbeeld uw bedrijfskleuren. Verder is het eindelijk ook mogelijk om het parameter paneel naar eigen smaak in te richten.

Met de introductie van prominente KPIs en visuele ‘Mobile Reports’, wordt er op de report pagina nu onderscheid gemaakt tussen die twee en de gedetailleerde ‘Paginated Reports’. Microsoft speelt in op de lancering van Power BI en zorgt ervoor dat mobile reports te integreren zijn op de dashboards van Power BI. Net zoals Power BI dashboards zijn rapporten op de report server nu ook mobiel te bekijken.

Wilt u rapportages op Microsoft Dynamics, nieuwe managementrapportages of onderhoud van uw bestaande rapporten neem dan contact met ons op.

pbi_ssrs2016

Geïnteresseerd? Vraag een gratis demo aan!

Wij zullen binnen een werkdag contact met u opnemen om een afspraak in te plannen.

Demo aanvragen

Contact

Geïnteresseerd in een van onze producten of ons bedrijf? Vul onderstaand formulier in of stuur een mailtje naar info@dynamicinfo.nl. We nemen binnen een dag contact met u op!

Dynamic Info

Gebouw ‘Koningshof’
Schipluidenlaan 4
1062 HE Amsterdam

Tel. +31 (0) 203 032 470
Fax. +31 (0) 848 388 100
E-mail. info@dynamicinfo.nl

Kamer van Koophandel: 65061284
BTW-nummer: NL855965265B01